23 Eylül 2007 Pazar

El yapımı Light box


Fotoğrafçılığın ucuz bir hobi olmadığını biliyoruz. Sadece makinesi ile bitmiyo herşey. Bir çok ekipman da temin etmek gerekiyor. Objektifler, flaş, tripod, hafıza kartları, filtreler ve daha neler… Hele birde iş stüdyo fotoğrafçılığına gelince daha karmaşık bir hal alıyor. Işıklandırma ekipmanları, perdeler, pozometreler vb…
Bu kadar zahmete girmeden, yüksek masraflar yapmadan kaliteli fotoğraf çekmek isteyenlerin de yapabileceği pratik yöntemler var. Bu yazıda orjinali şurada anlatılan çok pratik bir makro fotoğraf stüdyosunu siz de evlerinizde kurabilirsiniz.
İhtiyacınız olan malzemeler:
  1. Bir adet karton koli; büyüklüğü tercihinize ve fotoğrafınızı çekmek istediğiniz objelerin büyüklüğüne göre belirlenebilir.
  2. Işık kaynağı; fotoğraf makinesi flaşı, güçlü bir masa lambası yada spot lamba olabilir.
  3. Beyaz, siyah yada mat renkli kağıtlar
Öncelikli olarak karton kolinin karşılıklı iki kenarı aşağıdaki fotoğraflarda görülebileceği üzere kesin. Kestiğiniz kısımlara beyaz kağıtları yapıştıracaksınız. Beyaz kağıtların ince olmasına dikkat edin. Normal yazı kağıtları da kullanılabilir. Burada kullanılan beyaz kağıdın amacı ışık kaynağından gelen ışığın obje üzerine direk vurarak parlamalara ve koyu gölgelere yol açmasını engellemek. İnce beyaz kağıttan geçerek objeye düşen ışık daha homojen yayılacak ve daha güzel bir etki oluşturacaktır.
Kutuyu hazırladıktan sonra sıra fotoğrafın zeminini ve arkaplanını oluşturacak kısımların hazırlanmasına geliyor. Bunun için dar ve uzun kesilmiş bir beyaz kağıt gerekiyor. Rulo şeklinde satılan sürekli kağıtlar bu amaçla kullanılabilir. Bunlardan bulamazsanız A3 boyutlarında bir kağıt alıp karton kolinin içine sığacak şekilde ince ve uzun şekilde kesebilirsiniz. Kestiğiniz bu beyaz kağıdı kartonun için kısmına kıvrımlı bir şekilde yapıştırın. Bu kağıdı kırıştırmamaya ve kirletmemeye gayret edin. En ufak bir kırışıklık yada kir fotoğraflarınızda belli olabilir.
Nihai setiniz şu şekilde hazır olmalı:


Bu setle hemen hemen tüm küçük objelerin çekimlerini yapabilirsiniz. Beyaz arkaplanlar elde edebilir yada renkli arkaplanlar kullanabilirsiniz. Parlak kağıtlar kullanıp güzel ve etkileyici yansımalar yakalayabilirsiniz. İş sizin çabalarınıza ve yeteneğinizi konuşturmanıza kalıyor.
Örnek fotoğraflar:




2 yorum:

Linuxuzmani dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Linuxuzmani dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.